Кліщові захворювання у собак: Найпоширеніші симптоми

Кліщі у собак можуть ховатися в важкодоступних місцях у тварини і викликають багато проблем зі здоров'ям. Тому власники собак повинні знати основні правила поведінки з ектопаразитами – що робити, якщо домашнього улюбленця вкусив кліщ, як надати першу допомогу та які симптоми вказують на укус. Ми розповімо вам, чим небезпечні кліщі для здоров'я собаки, а також які патології вони можуть викликати.

 

Симптоми укусу кліща у собаки та його наслідки

Кліщі – це ектопаразити, які зазвичай концентруються на лісових доріжках та стежках, що поросли на узбіччі високою травою. Вони можуть причепитися до собаки, коли вона проходить повз, і згодом їх досить складно видалити. Основні симптоми, які виникають у собак після укусу кліща:

кліщові захворювання у собак

➨ почервоніння, свербіж у місці укусу;
➨ втрата апетиту;
➨ набряклість, хворобливий вигляд;
➨ нудота, блювання зі слизом, діарея;
➨ зміна кольору шкіри;
➨ потемніння сечі;
➨ підвищена температура (до 42 градусів);
➨ апатія та слабкість.

Якщо ви помітили хоч одну з вищевказаних ознак, потрібно звернутися за допомогою до ветеринарного лікаря.

Власникам собак фахівці рекомендують оглядати їх після кожної прогулянки з ранньої весни та до пізньої осені. Найретельніше потрібно оглядати: шию, живіт, пахову зону, підмишкові западини, вушні раковини, а також шкірні складки. Якщо ви виявили на своєму улюбленці кліща, необхідно негайно надати допомогу – видалити його спеціальним інструментом – пінцетом або викручувачем, який продається в нашому зоомагазині Дог ком юа. Вони мають спеціальну форму, що дозволяє проникнути під тіло ектопаразита та витягнути його, не розчавивши. Для видалення також знадобляться рукавички та герметичний контейнер. Місце укусу необхідно обробити антисептиком. Якщо спеціального інструменту у вас немає, краще звернутися до досвідченого ветеринара.

Зверніть увагу! Кліща не можна тягнути, намагатися на нього тиснути або різко висмикувати, адже можна випадково відірвати тіло, а голова залишиться всередині. Наслідками таких дій буде запалення, нарив, а гоїтися така рана буде досить довго.

Кліщі – це переносники багатьох небезпечних і навіть смертельних захворювань: бабезіоз (піроплазмоз), ерліхіоз, енцефаліт, анаплазмоз, гепатозооноз, бореліоз (хвороба Лайма). Щоб зменшити ймовірність того, що вам доведеться лікувати свого чотирилапого друга від наслідків укусу, регулярно застосовуйте засоби захисту собак від кліщів та бліх.

 

Найкращий засіб від кліщів для собак – у нашому інтернет-магазині dog.com.ua

Зоомагазин dog com ua пропонує вам купити засіб від кліщів для собаки, який захистить тварину від ектопаразитів. У величезному онлайн-каталозі представлені ефективні та повністю безпечні засоби різних видів: спреї, нашийники, краплі, пігулки, шампуні. Препарати швидко діють та зручні у використанні. При виборі варто враховувати: вік та вагу улюбленця, наявність протипоказань, його самопочуття. Якщо не знаєте, який препарат від кліщів для собак вибрати, то наші досвідчені консультанти завжди допоможуть підібрати відповідний варіант. Доставка по Україні здійснюється транспортними компаніями «Нова Пошта» та «Укрпошта». Пам'ятайте: завчасно вжиті заходи допоможуть захистити вашу домашню тварину від серйозних інфекцій!